top of page
Uitgelichte berichten

Freewheels: Vrijheid om te gaan waar je wilt!

Mobiliteit is voor mensen met een beperking op zijn zachtst gezegd een enorme uitdaging. Probeer maar eens te rijden in een rolstoel met een beperkte handfunctie! Bewegingsvrijheid is echter heel belangrijk als het gaat om de mate waarop iemand zich tevreden en happy voelt.

Mobiliteit is voor mensen met een beperking op zijn zachtst gezegd een enorme uitdaging. Probeer maar eens te rijden in een rolstoel met een beperkte handfunctie! Bewegingsvrijheid is echter heel belangrijk als het gaat om de mate waarop iemand zich tevreden en happy voelt.Vrijheid om te gaan waar je wilt! In het project Freewheels, dat plaats vindt in het Technology Centre Almere, werken onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven, de overheid en zorginstellingen samen om ervoor te zorgen dat ook mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel van dezelfde bewegingsvrijheid kunnen genieten als ieder ander. "Het idee is om een automatisch rijdende rolstoel te ontwikkelen", aldus projectleider Tamer el Masri van het Technology Centre Almere. "Samen met bedrijven, zoals Cinnovate uit Almere, hebben we een interface gemaakt waarmee we motor gedreven rolstoelen kunnen bedienen. Zo kan de gebruiker straks gewoon heel simpel ergens naartoe rijden door op een knopje te drukken".

Het project Freewheels bestaat uit diverse projectgroepen die zich richten op specifieke onderdelen van het totaal. "Veiligheid is een belangrijk speerpunt in dit project. De rolstoel mag natuurlijk nergens tegen aanrijden maar ook de trap af rijden is geen goed idee", gaat Tamer verder. "Samen met Windesheim hebben we een groep studenten in een Minor de opdrachtgegeven om te onderzoeken welke sensoren er toegepast moeten worden om deze veiligheid tijdens het rijden te kunnen garanderen". Locatie bepaling is ook zo'n deelproject waar aandacht aan gegeven wordt. "De rolstoel moet niet alleen veilig rond kunnen rijden, hij moet uiteraard ook exact weten waar hij is. De focus van het project ligt vooralsnog op het rijden binnen gebouwen maar inmiddels zijn we ook al met de gemeente Almere in gesprek om de rolstoel buiten te kunnen laten rijden." Vrijheid, daar draait het om in het project Freewheels. Ziet u het al voor u, dat mensen die nu nog afhankelijk zijn van anderen voortaan zelf kunnen kiezen wanneer ze waar heen willen?

Recente berichten
Archief
nieuwe logo definitief.png
bottom of page